top of page

Quí som i què fem

El projecte Noa18nusos neix l’any 2008 fruit per una banda de la inquietud personal pel coneixement i la descoberta de la fauna marina que viu a les aigües del mediterrani, i de la passió per la navegació, sobretot a vela, per l’altra.

 

Durant aquests anys hem pogut coincidir en les diferents sortides i travesses que hem realitzat (més de 1.000 hores de navegació i 8.000 milles recorregudes), amb algunes de les espècies de cetacis presents al mediterrani (sobretot prop de la costa del Cap de Creus i a les Illes Balears). Hem procurat documentar-les totes per anar configurant una base de dades que pugui ser útil en el seu estudi i seguiment.

 

L’any 2018 ens constituïm com a «associació noa18nusos», amb dos objectius principals: establir una nova metodologia de recollida de dades sobre les observacions de les diferents espècies de cetacis, més acurada i que aporti informació útil pel seu estudi i pel millor coneixement del seu comportament. Per altra banda, esdevenir una plataforma per a la defensa d’aquests animals marins i en conseqüència per a la protecció i conservació del medi on viuen. És a dir, fer ciència i consciència.

Our Mission

El nostres objectius

Noa18nusos és una associació sense ànim de lucre que té com a objectius principals l'estudi i el coneixement del medi marí,  en especial la seva fauna (sobretot els cetacis) i promoure'n la seva conservació.

 

Per tal d'assolir aquests objectius treballem en les següents linies: 

 

- Registrar les observacions de les diferents espècies de fauna marina, amb especial atenció als cetacis presents a la costa brava central i concretament a la zona del Canyó de la Fonera, entre Palamós i Begur.

- El·laborar un catàleg de fotoidentificació de les espècies de dofí mular (Tursiops truncatus) i cap d'olla gris (Grampus griseus).

- Conscienciar a la població de la importancia de preservar el medi marí i totes les espècies que hi viuen.

Metodologia i àrea d'estudi

Les dades aportades per l’Associació Noa18nusos pel que fa a la presència de cetacis dins l’àrea d’estudi es prenen per observació directa des d’embarcació per part dels components de l’entitat i persones col·laboradores, amb documentació fotogràfica de cadascuna d’elles. De cada sortida a mar i de cada observació de cetaci, es recullen gran diversitat de dades a partir d’unes fitxes (per més informació consultar la memòria de 2018 de l’Associació Noa18nusos). 
 
A part d’això, des del 2019, també es recullen observacions externes de cetacis, ja sigui per pescadors, navegants esportius, albiraments des de la costa, etc. 
 
Les sortides les realitzem principalment des del nostre veler, un Puma 32, combinant navegació a motor i vela, en funció de la meteorologia i l’estat de la mar. La velocitat mitjana de navegació és de 5 - 5,5 nusos. També comptem amb dues embarcacions més com a col·laboradores amb l’entitat. 
 
A més, l’associació disposa de l’Autorització administrativa per l’observació, la fotografia i la filmació de cetacis amb fins científics, educatius i de conservació del Ministerio para la Transición Ecològica amb número: SGPM/BDM/AUTSPP/40/2019.

En cas d’observació d’algun cetaci els patrons de l’embarcació maniobren tenint  en compte la legislació actual sobre protecció de Cetacis a l'estat espanyol, on es fa referència a l'Espai Mòbil de Protecció dels Cetacis (EMPC) - Real Decreto 1727/2007, de 21 de diciembre. 

 

En l’actualitat tenim el port base al municipi de Palamós, al Port Esportiu Marina de Palamós, amb qui es va signar un conveni de col·laboració vigent des del 2018. 
 
Les sortides que fem es localitzen principalment davant el tram de costa que va de Palamós fins a Begur, la Costa Brava central, i fins a unes 15-20 milles mar endins, la majoria de vegades resseguint el Canyó de la Fonera buscant cotes al voltant dels 1.000 metres de profunditat o superiors. 

Equip

Coro.jpg

Jordi Corona

  • Grey LinkedIn Icon

És llicenciat en biologia marina i té més de 15 anys d’experiència professional en l’estudi i la protecció del medi natural, i en especial del medi marí. Actualment forma part de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Servei de Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya. Una de les seves aficions relacionades amb la vida al mar és la fotografia subaquàtica, havent publicat algun dels seus treballs en guies i exposicions.

DSC_3518.JPG

Lluís Salichs

  • Grey LinkedIn Icon

Com a bon Palamosí sempre ha tingut una estreta relació amb el mar. És un gran coneixedor de la costa del Baix Empordà, de la seva geografia, de la seva història i de les seves anècdotes i llegendes. És patró des de fa 15 anys i també acumula més de 25 anys d’experiència professional en la protecció del medi natural.

DSC_0647.JPG

Joan Bohigas

  • Grey LinkedIn Icon

Nascut a Palamós el 1983, s’embarca a mar ja de ben petit, i no ho ha deixat de fer mai. Llicenciat en Geografia. Compta amb una trajectòria relacionada amb la protecció del medi natural de més de 10 anys, tant en el camp professional com en el particular.

Albert.jpg

Albert G

  • Grey LinkedIn Icon

Llicenciat en biologia, en l’especialitat d’organismes i sistemes, i amb 20 anys de carrera professional dedicada a l’estudi i la protecció del medi ambient. Actualment també forma part de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Servei de Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya.

claudia.jpg

Claudia Auladell

  • Grey LinkedIn Icon

Biòloga marina especialitzada en mamífers marins. Ha treballat en diferents universitats, empreses i organitzacions en projectes d'investigació de cetacis a les illes Canàries, Irlanda, Mèxic, les Açores, Madeira i Catalunya. 

"Em considero una apassionada de la naturalesa, i m'encanta divulgar ciència i educar i crear consciència ambiental a la gent que m'envolta. Crec en el poder de les petites accions individuals per tal de canviar el món".

Fran.jpg

Fran Arnau 

  • Grey LinkedIn Icon

Pilot de drones, i creador de l'empresa DroneCatalunya. Perseguidor de somnis, entre ells el mar i els cetacis, per immortalitzar-los amb les seves imatges, que ens ajuden molt per conèixer millor aquestes epècies, sobretot pel que fa al el seu comportament. 

Eli.jpg

Eli Salvador

  • Grey LinkedIn Icon

Ambientòloga. Des de ben petita ha tingut contacte i connexió amb el mar. Va néixer i viu a Palamós. "Tenir el mar al costat de casa, sortir a navegar amb el meu pare, i passar els estius a una barraca familiar antiga de pescadors a la Cala S’Alguer m’han permès gaudir i descobrir la meva passió pel medi marí. 

He confirmat la meva passió realitzant cursos de busseig i d’albirament de cetacis a la costa brava". També ha participat en un projecte d’educació i conservació ambiental marina i  ha fet de col·laboradora en la Biomarató marina del 2019.

bottom of page